Öppen Hand & Macken

Mack, service- och secondhandbutik

Second hand-butiken i Alunda

Välkommen till Öppen Hand-Macken! Öppen Hand är nästan det första du ser när du kommer till Alunda, alldeles intill väg 288, Kyrkvägen 1. Furuhöjdskyrkans församling köpte Din-X macken 2013 och efter en total ombyggnad så invigde vi i början på 2015. Sedan dess så har vi en fantastisk mötesplats mitt i Alunda. En toppmodern secondhandbutik med servering, varm korv, hamburgare och en liten servicebutik öppen dagligen.

Secondhandbutiken

Där kan du hitta allt, många gör verkliga fynd, nya prylar/kläder i stort sett varje dag så det lönar sig att komma ofta. Vi håller relativt låga priser så att alla skall ha möjlighet att köpa. Är du i behov av bra möbler så är det givet att du besöker Öppen Hand, behöver du hjälp med hemkörning, så fixar vi det också.

Serveringen & Servicebutiken

Köttbullsmackor, räkmackor, bullar eller varm korv, allt smakar mums, stanna till vid Öppen Hand och ta ett mellanmål. I butiken säljer vi också livsmedel och biltillbehör, allt det där vanliga kan du hitta.

Alla pengar från Öppen Hand går oavkortat till humanitär hjälp!

Därför kan du skänka kläder, saker, husgeråd, skor, möbler, musikanläggning, ja allt mellan himmel och jord, kom med det till vår inlämningsbod vid Öppen Hand, boden är öppen dygnet runt.  Vi plockar in och sorterar, sedan säljer vi en hel del i butiken och en del packar vi direkt i kartonger för hjälpsändning. Har du möbler som du vill skänka så kan du ringa till Gunnar Östman 070/3446789 så kan han komma och hämta med sin lastbil.

Allt går till hjälp

All behållning av det som skänks går oavkortat till vårt hjälparbete! Alla kringliggande kostnader (exempelvis lokalen, prislappar, etc) bekostas av Furuhöjdskyrkan.

Globalt och lokalt

Mest hjälp riktas till de riktigt fattiga människorna i utsatta länder, men hjälpen går även till människor lokalt runt oss, exempelvis flyktingar eller utsatta familjer.

Helt öppen verksamhet

Verksamheten är helt öppen, alla är välkomna med att hjälpa till eller se hur det går till. Det gäller även våra hjälpsändningar.

Vad går pengarna?

Förra året (2015) fick vi in 1 330 695 kr och allt detta har gått till behövande människor i Indien, Moldavien, Rumänien och Estland. Vi skickade 7 stora hjälptransporter och vi samarbetar med lokala kyrkor och på det sättet kommer hjälpen verkligen fram till de behövande.

  • 200 000 kr till skolbuss i Sholapur, Indien
  • 100 000 kr till bollplan i Tintareni, Moldavien
  • 100 000 kr till utbyggnad av lokaler för ungdom och socialt arbete i Antsla, Estland
  • 50 000 kr till katastrofhjälp och microlån till kvinnor i Indien
  • 450 000 kr till hjälptransporter; 4 500 paket fördelat på sju hjälptransporter med hygienvaror, livsmedel, möbler, rollatorer, rullstolar, etc
  • 100 000 kr till flyktingar på väg till Sverige och här i Alundaområdet
  • 330 000 kr har vi avsatt för ett projekt att hjälpa romer i Rumänien

Kontaktuppgifter

Servering, minilivs och Öppen Hand har följande öppettider:
Månd-Fred 08.00-18.00
Lörd 10.00-14.00

Tel: 0174 – 102 60 till butiken.
Adress: Kyrkvägen 1, Alunda

Hur lämnar man kläder och saker man vill skänka?

Du som vill skänka kläder och saker, välkommen att lämna in vid Öppen Hand i Alunda. Det finns en grå liten inlämningsbod där du kan ställa sakerna.
Om du har stora möbler och vill få hjälp med hämtning så ring Gunnar Östman 070-344 67 89.

Allt som du lämnar in skall vara rent och helt! Om du kan tänka dig att vi får använda kläderna också för vår second hand-butik, så markerar du det (enligt anvisningar) när du lämnar dina saker! Annars går det direkt till vårt hjälparbete utomlands.

Vart går pengarna från butiken?

Allt som kommer in går oavkortat till hjälp. Det innebär att alla omkostnader för Öppen Hand bekostas av Furuhöjdskyrkan och med andra pengar. För pengarna vi får in genom secondhand gör vi ca 4-5 hjälptransporter varje år, varje transport kostar ca 80 tusen inkl förnödenheter. Resterande går till hjälp till olika katastrofer, vi har bistått översvämningsdrabbade i Indien och kommer i framtiden att vara beredda att skicka hjälp där katastrofer uppstår, allt för att bistå. Vi har också skickat jordbruksredskap till Moldavien men idag bistår vi ett arbete som hjälper unga barnhemsflickor att få utbildning samt ett fritidshem för barn. I Estland finns det många stora småbarnsfamiljer som vi bistår med kläder och annan hjälp detta sker igenom några små och pålitliga kyrkor i södra Estland. I Rumänien har vi anställt Radu Mirza och han fungerar som koordinator. När en hjälptransport anländer så ansvarar han för att allt kommer till de mest behövande. Han har god kännedom och ett stort kontaktnät som gör att vi känner full trygghet. Radu jobbar också med olika hjälpprojekt bland romer vilket är mycket viktigt, så att dessa kan få utbildning och chans till arbete på hemmaplan, detta stöder vi.

Kan man få hjälpa till på Öppen Hand?

Alla är välkomna att hjälpa till. Det är flera grupper som jobbar med Öppen Hand. Det mesta av arbetet sker helt ideellt och glädjen är stor att få ge en hjälpande hand till människor i nöd. Vill du vara med i ett fantastiskt arbete, i någon av grupperna nedan, så kontakta:
Gunnar Östman 070-344 67 89.
Anita Levén 0730835475

Till vår bod kommer det in ca 1 kubikmeter kläder varje dag. Villiga händer plockar in allting varje dag och sorterar, en del som får säljas går till försäljningen i vår second hand-butik, men det mesta går till packningen!

Packar-gänget träffas på onsdagar mellan kl 9-14 för att packa s k familjekartonger. I varje kartong så lägger vi också med tvål, tandborstar, tandkräm och hårschampo. Kartongerna packas väl och sedan lagras de tills vi skickar iväg dem med nästa hjälpsändning.

Många starka armar behövs också när det är dags att lasta en järnvägsvagn el lastbil eller buss som ska gå till Rumänien, Moldavien eller Estland.

Hur går hjälpsändningarna till?

När vi har ca 1000 fullpackade kartonger i lager så skickar vi iväg en hjälpsändning.. Vi brukar lasta cirka 900 kartonger på en stor lastbil och så skickar vi alltid med livsmedel, godis och övrigt som rollatorer, rullstolar, möbler, husgeråd, cyklar mm. Efter några dagar lossas lasten och tas emot av behöriga som sedan distribuerar allt till behövande. Många människor som får hjälp får nytt livsmod och uppmuntran att orka leva vidare!

Hjälptransporter

Vi får in kläder och saker till Öppen Hand och vi är väldigt tacksamma för detta. En hel del säljer vi men vi packar och skickar till behövande. Ca 75 kartonger packas varje vecka och vi sänder iväg ca 7-8 stora Hjälptransporter varje år.

Hur går det till?

Vi har goda kontakter med transportfirmor så vi beställer en trailerbil som rymmer ca 90 kubikmeter. Vi packar den vid Öppen Hand med ca 700 kartonger, mest kläder och skor men vi skickar också husgeråd och en hel del möbler. Vi skickar också rullstolar och rollatorer och sjukhussängar. Här finns en hel del bilder

När lastbilen anländer efter ett par dygn så lossas lasten och sedan vidtar distributionen, vilket är det viktigaste. Om hjälpen kommer fel så blir hela kedjan fel, så här är vi väldigt noggranna. Därför har vi pålitliga människor som är nyckelpersoner som har ansvar för lasten och som sedan distribuerar till behövande och som avlägger en kort rapport över vart hjälpen tagit vägen.

Rumänien är ett land som vi hjälpt sedan 1990. Där har vi anställt en person, Radu Mirza. Han ansvarar för mottagandet, lagerhållning och utdelningen. I Rumänien ansvarar vi också för soppkök under vinterhalvåret.

Historik

Det var 1990 som vi körde den första hjälptransporten och den gick till Deva i Rumänien och sedan dess har vi skickat över 50 stora transporter till Rumänien. När vi sedan hörde talas om hur illa människorna hade det i Estland så gjorde vi en insamling här i området och fick in nästan 150 tusen och 1992 reste vi iväg med en fullastad lastbil med livsmedel till södra Estland. Den hjälpen har sedan fortsatt till sydöstra Estland, Elva, Otepää, Törva, Hellenurme och Antsla. Under de senaste åren har vi särskilt hjälpt Antsla med byggnation av ungdomslokaler och lokaler för socialt arbete.

Vi hjälpte församlingen i Deva att bygga sin kyrka och vid invigningen 1996 fick vi kontakt med Pastor Ilie Coada från Tintareni i Moldavien, senare på hösten gick den första hjälptransporten till Moldavien. Vi fick se in i Europas fattigaste land och vi kunde också se hur en liten församling kan vara hela bygdens ljus genom ett stort socialt arbete som vi har stöttat på många olika sätt. 2015 bekostade vi en helt ny fotbollsplan. Vi ansvarar också för maten för fritidshemmet som man bedriver för ett 60 tal barn. Till varje jul så skickar vi också hundratals julklappar som ger stor glädje till barnen.

2015 sände vi en stor hjälptransport till den stora flyktingströmmen som gick på vägarna i Ungern.

Sammanlagt har vi sedan 1990 skickat över 100 stora hjälptransporter. I varje transport finns det ca 2500 klädesplagg, 200 kg livsmedel och ca 1000 tvålar, schampo, tandborstar, tandkräm samt köksmaskiner och husgeråd + ett 10 tal rullstolar och 20 rollatorer, dessutom en hel del möbler.

Vi uppskattar att secondhand värdet av varje transport uppgår till minst 150 tusen. Men för mottagarna är varorna livsviktiga men framförallt så ger det hopp och nytt mod till varje person som får ett paket och en hälsning. Tack för att du också är med i detta stora och värdefulla arbete att hjälpa människor i nöd.