Öppen Hand & Macken

Mack, service- och secondhandbutik

Second hand-butiken i Alunda

Nyhet:

Nu hemkörning! Ring in din beställning på fika eller mat från vår meny så levererar vi hem till dig som bor i Alunda. Hamburgare, Korvmeny, Tunn-
brödsrullar el… Ring du, så levererar vi! Micke 0174/10260 0708/388371

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Välkommen till Öppen Hand-Macken! Öppen Hand är nästan det första du ser när du kommer till Alunda, alldeles intill väg 288, Kyrkvägen 1. Furuhöjdskyrkans församling köpte Din-X macken 2013 och efter en total ombyggnad så invigde vi i början på 2015. Sedan dess så har vi en fantastisk mötesplats mitt i Alunda. En toppmodern secondhandbutik med servering, varm korv, hamburgare och en liten servicebutik.

Öppettider: Mån-fre: 08-18, lör 10-14, sön stängt. Butiken har öppet hela sommaren, förutom vecka 31.

Secondhandbutiken

Där kan du hitta allt, många gör verkliga fynd, nya prylar/kläder i stort sett varje dag så det lönar sig att komma ofta. Vi håller relativt låga priser så att alla skall ha möjlighet att köpa. Är du i behov av bra möbler så är det givet att du besöker Öppen Hand, behöver du hjälp med hemkörning, så fixar vi det också.

Serveringen & Servicebutiken

Köttbullsmackor, räkmackor, bullar eller varm korv, allt smakar mums, stanna till vid Öppen Hand och ta ett mellanmål. I butiken säljer vi också livsmedel och biltillbehör, allt det där vanliga kan du hitta.

Varje dag plockar vi fram nya saker och prylar

Pengarna som vi får in på Öppen Hand går till Humanitär hjälp!

Därför kan du skänka kläder, saker, husgeråd, skor, möbler, musikanläggning, ja allt mellan himmel och jord, kom med det till vår inlämningsbod vid Öppen Hand, boden är öppen dygnet runt.  Vi plockar in och sorterar, sedan säljer vi en hel del i butiken och en del packar vi direkt i kartonger för hjälpsändning. Har du möbler som du vill skänka så kan du ringa till Gunnar Östman 070/3446789 så kan han komma och hämta med sin lastbil.

Allt som skänks

Allt som skänks omsätts, dels packar vi och skickar på hjälpsändning, dels så säljer vi och behållningen går till vårt omfattande Hjälparbete!

Globalt och lokalt

Mest hjälp riktas till de riktigt fattiga människorna i utsatta länder, men hjälpen går även till människor lokalt runt oss, exempelvis flyktingar eller utsatta familjer.

Helt öppen verksamhet

Verksamheten är helt öppen, alla är välkomna med att hjälpa till eller se hur det går till. Det gäller även våra hjälpsändningar.

Vart går pengarna?

Förra året (2019) fick vi in 1,921,307 kr och allt detta har gått till behövande människor i Indien, Moldavien, Ukraina, Rumänien och Estland. För pengarna vi får in genom secondhand gör vi ca 7-8 hjälptransporter varje år, varje transport kostar ca 80 tusen inkl förnödenheter. Resterande går till hjälp till olika katastrofer, vi har bistått översvämningsdrabbade i Indien och kommer i framtiden att vara beredda att skicka hjälp där katastrofer uppstår, allt för att bistå. Vi har också skickat jordbruksredskap till Moldavien men idag bistår vi ett arbete som hjälper unga barnhemsflickor att få utbildning samt ett fritidshem för barn. I Estland finns det många stora småbarnsfamiljer som vi bistår med kläder och annan hjälp detta sker igenom några små och pålitliga kyrkor i södra Estland. I Rumänien har vi anställt Radu Mirza och han fungerar som koordinator. När en hjälptransport anländer så ansvarar han för att allt kommer till de mest behövande. Han har god kännedom och ett stort kontaktnät som gör att vi känner full trygghet. Radu jobbar också med olika hjälpprojekt bland romer vilket är mycket viktigt, så att dessa kan få utbildning och chans till arbete på hemmaplan, detta stöder vi.

Kontaktuppgifter

Servering, minilivs och Öppen Hand har följande öppettider:
Månd-Fred 08.00-18.00
Lörd 10.00-14.00

Tel: 0174 – 102 60 till butiken.
Adress: Kyrkvägen 1, Alunda

Hur lämnar man kläder och saker man vill skänka?

Du som vill skänka kläder och saker, välkommen att lämna in vid Öppen Hand i Alunda. Det finns en grå liten inlämningsbod där du kan ställa sakerna.
Om du har stora möbler och vill få hjälp med hämtning så ring Gunnar Östman 070-344 67 89.

Allt som du lämnar in skall vara rent och helt! Om du kan tänka dig att vi får använda kläderna också för vår second hand-butik, så markerar du det (enligt anvisningar) när du lämnar dina saker! Annars går det direkt till vårt hjälparbete utomlands.

Kan man få hjälpa till på Öppen Hand?

Alla är välkomna att hjälpa till. Det är flera grupper som jobbar med Öppen Hand. Det mesta av arbetet sker helt ideellt och glädjen är stor att få ge en hjälpande hand till människor i nöd. Vill du vara med i ett fantastiskt arbete, i någon av grupperna nedan, så kontakta:
Gunnar Östman 070-344 67 89.
Anita Levén 0730835475

Till vår bod kommer det in ca 1 kubikmeter kläder varje dag. Villiga händer plockar in allting varje dag och sorterar, en del som får säljas går till försäljningen i vår second hand-butik, men det mesta går till packningen!

Packar-gänget träffas på onsdagar mellan kl 9-14 för att packa s k familjekartonger. I varje kartong så lägger vi också med tvål, tandborstar, tandkräm och hårschampo. Kartongerna packas väl och sedan lagras de tills vi skickar iväg dem med nästa hjälpsändning.

Många starka armar behövs också när det är dags att lasta en järnvägsvagn el lastbil eller buss som ska gå till Rumänien, Moldavien eller Estland.

Hjälptransporter

Vi får in kläder och saker till Öppen Hand och vi är väldigt tacksamma för detta. En hel del säljer vi men vi packar och skickar till behövande. Ca 75 kartonger packas varje vecka och vi sänder iväg ca 7-8 stora Hjälptransporter varje år.